Rullar

Haspelrulle

Rätt utrustning är alltid en fördel när det kommer till fiske. Det spelar ingen roll om man är sportfiskare, amatör eller yrkesfiskare. Idag finns det en hel del fiskerullar att välja mellan, till exempel haspelrullen. Detta är en rulle med en så kallad bygel som man måste fälla upp innan kastet, sedan i kastet släppa för att få linan att kastas. När man sedan vevar tillbaka linan med veven så slår bygeln tillbaka och lägger linan tillbaks på spolen samtidigt som man vevar.

Multirulle

Det är oftast lättafishing-1134759_960_720re att lära sig att fiska med haspelrulle än med till exempel multirullen, även om man självklart måste lära sig själva tekniken. Multirullen, som egentligen heter Multiplikatorrulle, används mestadels till sportfiske. Till skillnad från haspelrullen så är den placerad uppepå fiskespöet. Här frikopplas spolen när man kastar och man håller fast själva rullen och linan med tummen. När man kastar iväg så lyfter man bort tummen från linan och låter den löpa fritt. Tekniken på denna rulle kan vara svår att behärska, men övning ger färdighet.

Vertikalrulle

När man fiskar så kallat vertikalfiske, så är det föredraget att ha en liten lågprofilare, och gärna med så lite vikt som möjligt. Detta med tanke på att man oftast sitter många timmar i sträck med både spö och rulle i händerna, så man kan enkelt bli trött med för tunga och otympliga saker. Man tjänar enkelt på att leta efter en lätt rulle och ett lätt spö. Det viktigaste inom vertikalfisket är ju självklart släppet. Man kastar inte riktigt på samma sätt som man gör i spinnfiske, utan här gäller det att ha en lätt och även snabb spole. Det är för att nå det tänkta ekot och så snabbt som möjligt. Tänk på att även om det kostar lite mer så är kvalitet det viktigaste.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *