Matfiskar

Det finns massor med olika fisksorter i Sverige, som dessutom går att äta. Vissa är väldigt kända arter, men det finns även mindre kända arter som dock är mycket goda. Här kommer några av Sveriges matfiskar.

Braxen

Det är ganska lätt att känna igen braxen på den typiska ryggpuckeln och kroppsformen. Man kan förväxla den dock med björknan och faren, på björknan är ögonen s1280px-Sea_bream_at_Petrustörre och analfenan är mindre, och ryggfenan på faren är smalare och mera upprätt än braxens och analfenan är väldigt lång.

Färgen på braxen är silverfärgad, med fenor som är mörkgrå. Den finns mestadels på grunt vatten med mycket växter, som vass till exempel. Lättast är att meta men ryssja, men nät går också bra att fiska den med.

Sutare

Sutaren har en kropp som är spolformad. Den är bronsfärgad och på vardera sida om munnen har den två skäggtömmar. Fisken ser nästan ut som om den har hud då fjällen är mycket små. Den lever i vatten som är väldigt näringsrikt och trivs i dybotten och med mycket växtlighet. Väldigt likt braxen. Den kan väga så mycket som 4-5 kilo och klassas som delikatess nere på kontinenten. Den har inte mycket ben och ett väldigt fint fast kött.

Gäddan

Det är inte lätt att ta miste på gäddan, med en lång kropp och ett stort gap med sylvassa tänder. Dessutom är faktiskt alla fenor långt bak. Färgen är grön med en del gula fläckar. Gäddan lever faktiskt på olika platser i vattnet. Dels längs stränder, men inte alls ovanligt långt ute på sjön. Lättast att få en gädda på kroken är att ro med en båt längst stranden och kasta med drag. En gädda väger vanligtvis från 1 till 3 kilo, och tidig förmiddag är en bra tidpunkt att fiska den, men kan även fångas andra tider.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *