Kräftfiske

Enligt tradition så startar kräftfisket i augusti månad, men numera sedan några år tillbaka, så finns det ingen lag på när man får fiska kräftor, utan nu kan man fiska året runt. Vissa sjöar kan ha kräftfiskekort att köpa dock. Det finns två olika typer av kräftor, den inhemska Flodkräftan, som numer även är utrfishing-rod-326843_960_720otningshotad. Sedan finns det den dominerande signalkräftan, som är importerad från Nordamerika. Den senare känns lättast igen på den vita lilla prick som finns mellan det stora och det lilla klofingret.

Det finns något som heter kräftpest, och den dödar Flodkräftan. Den kommer fram mycket på grund av redskapen man använder. Tänk på att använda en bur till fiske av Signalkräfta och en bur för fiske av Flodkräfta. Annars är risken stor att Flodkräftan drabbas av denna, för den, dödliga sjukdomen kräftpesten. Det hjälper inte att rengöra burarna så se till att separera dem åt.

Fisket

Att fiska efter kräftor gör man vanligtvis i kräftburar, sådana burar finns att köpa i fiskebutiker och välsorterade sportaffärer. Kräftor är aktiva på natten, så man lägger med fördel i burarna på kvällen och lyfter upp dem på tidig morgon för bäst fångst. Vanligtvis så agnar man i buren med någon form av vitfisk, som till exempel brax eller mört, men det går faktiskt att agna med potatis och brännässlor också, då kräftan är allätare.

När man agnat burarna så sänker man ner dem i snören, med en flytande markering i andra delen av snöret som flöte. Vänta dock inte för länge med att lyfta burarna, eftersom kräftorna har en tendens att rymma då betet är slut i buren. Bästa stället att fiska på är skymda platser, som till exempel vid stenar, vasskanter och stockar. Eftersom kräftor gillar att gömma sig så bör man leta efter platser som är väl dolda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *