Att fiska med nät

Om man vill ha mycket mer fisk till sitt matförråd i hushållet så är fiske med nät att föredra. Dock måste man alltid ha i åtanke att det krävs särskilda tillstånd för allt fiske och att man känner till fiskevattnet.

Lagar och regler

I Sverige så är fiska med nät tillåtet i havet och även på allmänna vatten så som Vänern, Mälaren, Hjälmaren och Vättern och vem som helst får fiska. Det krävs dock att man har tillstånd och följer regler och lagar. Detta boost-turnover-fishing-business-1024x640innebär till exempel att man märker upp nätet och ser till att maskornas storlek håller rätt storlek. Det går att läsa om på Fiskeriverket. Det kan även finnas tilläggsregler i vissa sjöar, men tittar man på länsstyrelsens hemsida så ser man vad som gäller för varje kommun. På privata marker och vattendrag så krävs självklart markinnehavarens fullständiga tillstånd för att få fiska och jaga.

Nätet

I dag är näten oftast gjorda utav syntetmaterial. Detta gör näten smidiga och lätta att handskas med, dessutom så blir näten svårare för fisken att upptäcka. Nackdelen är att de inte är lika hållbara då fisken kan ha sönder dem och näten är svårare att hålla trasselfria. Ett fiskenät har oftast sänken och en tunn lina i nätets underkant, och i ovankanten så sitter en hel del flöten för att hålla det flytande och synligt. Näten finns i olika storlekar vad gäller maskorna, och grovleken på tråden varierar. Dessutom så finns de i olika djup och längd.

Storleken på maskorna beror ju givetvis på vilken fisk man vill fånga. Stora maskor för stora fiskar och så vidare. Nät går ofta att köpa i sportfiske butiker men väldigt ofta även på stora och välsorterade varuhus. Ett gott råd är att se till att ”sticka” ingår som man kan trä upp nätet på.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *