Angelfiske

Ett sätt att fiska på vintern är angelfiske. Man använder ett, eller rentav flera, så kallade angeldon, och man fiskar oftast gädda. Sättet att fiska på är väldigt passande för familjen eller kompisgänget. Man kan till exempel sitta i en Active Outfit vid en öppen eld och grilla korv och med varma drycker i väntan på att donen säger till när det nappar.

Bete och utrustning

Förutom själva angeldonet så är det bra att ha en isborr, motorsåg eller yxa så att man kan göra hål i isen. Själva donet brukar finnas att köpa under säsongen i sportfiskebutiker, och till bete funkar till exempel brax, mört eller andra mindre fisBest-Fishing-Rodksorter. När man gör hålet i isen så bör man se till att det är stort nog för den fisken man vill fånga.

Angeldonet brukar ha ett kort skaft som man bör fästa i isen och en rulle med fiskelina på, den har en slags vippa utav fjäderstål och en krok man agnar på. Det brukar vara en färgad markering på toppen av vippan så att man lättare kan se när donet löst ut och man fått napp. Efter donet är fäst i isen och fått ut agnet på rätt djup, så fixar man en ögla på fiskelina och hänger vippan runt den så att det blir som en båge. När det sedan nappar så glider öglan bort från armen och den slår till och signalerar att nu har man napp. Man kan även signalera med ett knallskott som går av i samband med att armen slår till, vilket gör det ännu lättare att märka när man har napp.

Det är vanligt vid angelfiske att man har flera don samtidigt, så det är bra att vara vaken. Om det är riktigt kallt så kan isen frysa igen i hålet, så man får hela tiden se till att det inte fryser.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *